måndag 12 augusti 2024

The Name of the Rose



Titel: Der Name der Rose / The Name of the Rose / Rosens namn
Genre: Mysterium/Drama/Thriller
Land: Västtyskland/Italien/Frankrike
År: 1986
Regi: Jean-Jacques Annaud
I rollerna: Sean Connery, Christian Slater, F. Murray Abraham, Michael Lonsdale, Ron Perlman, William Hickey

Handling: Munken William kommer till ett kloster. När han installerat sig, ställs han inför frågan om han skall hjälpa till att lösa de mystiska mord som begåtts där.

Omdöme: Detta munk-mordmysterium tar oss till ett avskilt munkkloster under 1300-talet. William av Baskerville (Sean Connery) och hans adept Adso av Melk (Christian Slater) anländer till klostret för att närvara vid ett konvent. William, som har ett förflutet med utredningar, upptäcker per omgående att en ung munk nyligen dött. Det mesta tyder på att den unge munken begått självmord genom att hoppa från ett av tornen på klostret. När William inspekterar platsen misstänker han dock att den unge munken inte begick självmord. Kan någon ha mördat honom?


©Warner Bros.

William och Adso börjar sakta göra sig hemmastadda i klostret och snokar runt. Inte minst får de upp ögonen för böckerna och biblioteket som mystiskt nog är dolt från munkarna. Kan nyckeln till mysteriet finnas där mån tro? Innan de hinner fundera så mycket på det sker ytterligare ett dödsfall med en munk och denna gång råder inget tvivel om att munken blivit dödad. Det blir ett i raden dödsfall i detta komplexa mordmysterium.


©Warner Bros.

Efter den inledande halvtimmen sätter mysteriet igång på allvar då William och Adso gräver fram ledtrådar, bevis och en poteniell motivbild. På sätt och vis blir de lite som Sherlock Holmes och Dr. Watson. Det finns en del humor här men det är på fullaste allvar vilket inte minst den hårda, kalla och tuffa miljön på och runt klostret sannerligen visar upp med råge.


©Warner Bros.

Filmen kryllar av sköna karaktärer och fula skådespelare. Franske regissören Jean-Jacques Annaud valde specifikt ut fula skådespelare för birollerna på klostret. Sedan hjälper det att de har getts fruktansvärda frisyrer. En av favoriterna är utan tvekan Ron Perlman i rollen som puckelryggige Salvatore. En Salvatore som kan underskattas för sitt utseende och tillsynes nedsatta mentala förmåga. Men man ska veta att han talar sex språk, samtidigt...


©Warner Bros.

Sean Connery är annars filmens stjärna och han är precis så bra som man kan önska sig. Intressant att läsa att han på den här tiden inte direkt var i ropet vilket gjorde att de hade svårt med finansieringen av filmen. Istället var det F. Murray Abraham som var lite av dragplåstret då han nyligen hade vunnit en Oscar för Amadeus (1984). Han dyker dock inte upp förrän under filmens sista tredjedel. Istället är det alltså Connery som drar det tunga lasset i huvudrollen och gör det klart bra.


©Warner Bros.

Har alltid gillat detta klassiska mordmysterium som kan ses med jämna mellanrum när man känner sig upplagd. Det kanske inte är en film man kan plocka fram när som helst, men när man känner för den och vill se ett bra mordmysterium blir man inte besviken när man väl börjat titta. Det är också tillräckligt invecklat för att man ska kunna se den utan att komma ihåg hur det ligger till och vem eller vilka av munkarna som är inblandade.


©Warner Bros.

Intressant nog gick filmen inte alls bra i USA när den gick upp på bio. En anledning kan ha varit att det var en europeisk produktion, en annan att den amerikanska filmpostern mer får det att se ut som en komedi än ett spännande mordmysterium. Filmen gick dock desto bättre i Europa och idag har den ett mycket gott ryckte som den klassiker det är.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5 alt. 8.0
IMDb: 7.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar