torsdag 15 augusti 2024

A New Life



Titel: A New Life / En ny chans
Genre: Komedi/Drama
Land: USA
År: 1988
Regi: Alan Alda
I rollerna: Alan Alda, Ann-Margret, Veronica Hamel, John Shea

Handling: Efter 26 års äktenskap bestämmer sig Steve och hans hustru Jackie för att skiljas. Vi följer sedan deras "nya" liv med kontaktannonser, blindträffar och att leva som singlar.

Omdöme: Steve (Alan Alda) är bedrövad. Efter 26 års äktenskap med Jackie (Ann-Margret) har hon begärt skilsmässa. Steve börjar missköta sitt jobb som börshaj på Wall Street, är allmänt ovårdad och inte särskilt trevlig mot folk runt honom. Hans kollega och vän Mel (Hal Linden), som själv är singel, försöker peppa Steve och intala honom om hur bra det är att vara singel, inte minst när det kommer till dejtandet. Steve ser dock inte på saken på samma sätt och är inte van vid dejtinglivet.


©Paramount Pictures

En dag träffar Steve läkaren Kay (Veronica Hamel) och hjärtat slår genast snabbare. Han känner sig som en ny man och ser plötsligt möjligheten till ett nytt liv, en ny chans att göra henne till sin och inte göra samma misstag som han gjorde med ex-frun Jackie som han försummade.


©Paramount Pictures

Jackie å sin sida träffar konstnären Doc (John Shea) som gör det tydligt för henne att han är intresserad. Hon är smickrad över uppmärksamheten, men han är ju trots allt yngre än vad hon är. Fast hon är ändå nyfiken på denna man som ger henne den uppmärksamhet som hennes ex-make Steve inte gav henne. Kanske är den unga mannen värd en ärlig chans, hon är trots allt fri och gillar det.


©Paramount Pictures

Alan Alda regisserade här sin tredje av totalt fyra filmer där den första, The Four Seasons (1981), var hans mest hyllade. I denna film är skådeplatsen New York även om stora delar av filmen spelades in i Toronto, Kanada. Kanske därför man inte riktigt får så många mysiga tagningar ute runt om New York som önskat. Det är trots allt ett inslag som ofta kan höja en New York-film av det här slaget.


©Paramount Pictures

Relationsdrama-komedi som inte direkt bjuder på något nytt, fast det behöver inte vara något fel med det. Istället synar den ett par människor som går in i en ny fas i sina liv, inte minst ex-makarna Steve och Jackie. De märker också att förändring inte är så enkel. För trots att de båda till en början gillar förändringen när de träffar sina respektive nya kärlekar, inser de efter ett tag att de har svårt att ändra på sig.


©Paramount Pictures

Något som historien får fram ganska bra är att allt inte blir en dans på rosor med de nya förhållandena. Det finns inget perfekt förhållande och de måste göra kompromisser på ett eller annat sätt. Kanske finner de lyckan med sin nya kärlek, kanske behöver de vara singlar lite längre och känna efter vad de faktiskt vill. När en långvarig relation tar slut kan det vara spännande med något nytt, men det är lätt att bli förblindad av en ny "leksak".


©Paramount Pictures

Inte så tokigt det här även om det aldrig riktigt blir på en nivå som skulle göra det till varken roligt, mysigt, gripande eller direkt romantiskt. Det finns inslag av allt till viss del, men överlag är det inte mer än ok. Trots allt lite småtrevligt. Och visst är det lite likt Woody Allen, fast något mjukare i sin ton tack vare Alan Alda i huvudrollen och som regissör.


©Paramount Pictures

Avslutningsvis lite ovant att se Alan Alda i skägg vilket kul nog gör att han påminner en del om David Selby i rollen som Richard Channing i kombination med Robert Foxworth i rollen som Chase Gioberti med sitt skägg i gamla 80-tals TV-såpan "Falcon Crest". Dessutom kul att se Veronica Hamel i något annat än TV-serien "Hill Street Blues" där hon spelade försvarsadvokaten Joyce Davenport.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 5.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar