söndag 18 augusti 2024

Just Between Friends



Titel: Just Between Friends / Vänner för livet
Genre: Drama
Land: USA
År: 1986
Regi: Allan Burns
I rollerna: Mary Tyler Moore, Christine Lahti, Ted Danson, Sam Waterston

Handling: Holly och Sandy träffas och blir goda vänner. Vad de inte vet är att den ena av dem har ett förhållande med den andres man och när tragedin slår till testas deras vänskap.

Omdöme: Holly (Mary Tyler Moore) är en rackare på aerobics och får chansen att hoppa in som instruktör när ägarinnan av gymmet behöver hjälp och Holly är alltid bäst i klasserna. Hon är gift med seismologen Chip (Ted Danson) och de har två barn ihop. Äktenskapet är ett lyckligt sådant och livet leker.


©Orion Pictures

Under ett aerobicspass som Holly leder, träffar hon Sandy (Christine Lahti) som är en känd nyhetsreporter. Holly och Sandy börjar umgås och blir goda vänner. De visar sig ha mer gemensamt än de kunnat ana. Under en middag där Holly bjudit in Sandy och Chips kollega tillika vän Harry (Sam Waterston), visar det sig att Chip har ett förhållande med Sandy.


©Orion Pictures

En fördel med stabila skådespelare är att man alltid kan falla tillbaka på dem även när filmen går på sparlåga. Här har vi fyra gedigna skådespelare där tre av dem (Mary Tyler Moore, Christine Lahti och Sam Waterston) var Oscarsnominerade medan den fjärde, Ted Danson var stor med populära TV-serien "Cheers".


©Orion Pictures

En film kan inte bara förlita sig på sina skådespelare utan behöver en story som funkar och engagerar. Detta må inte vara ett drama som får en att skratta eller gråta, men den gör inte heller bort sig. En del humor, en del romantik men mestadels ett drama som ungefär halvvägs in blir något överraskande allvarligare än det varit under första halvan. Det sätter vänskapen ordentligt på prov under ett par svåra stunder.


©Orion Pictures

Det är ändå något mysigt över filmen, speciellt om man är upplagd för ett relationsdrama där fokus är på vänskapen. Nu är det inte en New York-film utan vi befinner oss i Los Angeles, men till stor del har filmen egenskaper man önskar sig av den här typen av film. Det kanske inte blir jättegripande men den allvarliga vändningen gör ändå att det blir ganska känslosamt ett tag. Svårt att säga om filmen hade varit bättre om den behållit den lite lättsammare tonen rakt igenom eller om den skulle fått fram det känslomässiga mer under andra halvan. I vilket fall som helst funkar det som ett helt ok relationsdrama där vänskapen hamnar i fokus.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 5.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar