torsdag 8 augusti 2024

Men Don't Leave



Titel: Men Don't Leave / Livet går vidare
Genre: Drama/Komedi
Land: USA
År: 1990
Regi: Paul Brickman
I rollerna: Jessica Lange, Chris O'Donnell, Charlie Korsmo, Joan Cusack, Arliss Howard, Kathy Bates

Handling: En kvinna och hennes två söner blir tvungna att flytta till staden efter att maken gått bort. Detta nya liv är en omställning som inte är lätt för någon av de inblandade.

Omdöme: Beth (Jessica Lange) och hennes två söner Chris (Chris O'Donnell) och Matt (Charlie Korsmo) ser sina liv förändras i ett tragiskt ögonblick då deras far respektive make John (Tom Mason) plötsligt dör. John var familjens klippa, den som drog in pengarna, fixade saker runt huset de köpt och gjorde alla på bra humör. Vad ska Beth och pojkarna ta sig till? Livet blir inte som det en gång var, men livet måste gå vidare.


©Warner Bros.

Det blir tydligt för Beth att de inte kan få det att gå runt om de stannar i det lilla samhället där de har huset. Hon skaffar jobb, men det är inte tillräckligt välbetalt. De får helt enkelt sälja huset och flytta till storstaden Baltimore. Ny lägenhet, nära till affärer och en chans att starta om. Men det blir inte så enkelt för de tre även om de försöker göra det bästa av situationen.


©Warner Bros.

Inledningsvis visar filmen tendenser på att både kunna vara ett fint familjedrama och ett tyngre familjedrama. Båda kan funka beroende på vad man är upplagd för. Tack och lov blir det i det här fallet inte så jobbigt som det verkar kunna bli. För när de flyttar till Baltimore kan de börja leva igen, även om saker och ting förändrats.


©Warner Bros.

Beth skaffar ett jobb hos Lisa (Kathy Bates) som äger en slags cateringverksamhet. Samtidigt börjar hon träffa musikern Charles (Arliss Howard), men vill ta det lugnt då hon har fullt upp efter flytten. Chris träffar en dag grannen Jody (Joan Cusack) och innan han vet vad som händer har hon satt klorna i honom, trots att hon är äldre och han bara är en tonåring. Det är bara en av sakerna Beth måste försöka reda ut.


©Warner Bros.

Paul Brickman gjorde här sin andra långfilm, den första var succén Risky Business (1983) ett par år tidigare. Dessa två filmer kom att bli hans enda filmer som regissör. Konstigt kan tyckas, speciellt då ingen av filmerna gör bort sig, snarare tvärtom. En bidragande orsak lär ha varit att han helt enkelt inte ville stå i rampljuset och valde att inte hoppa på alla erbjudanden han fick från Hollywood efter succén med Risky Business (1983). Fast kanske väntade han på att göra något han ville göra vilket blev denna film. Det blev ingen kassasuccé men så är det också ett drama som antingen blir en hyllad Oscarskandidat eller faller i glömska, vilket blev fallet här.


©Warner Bros.

Det blev inga Oscarsnomineringar till filmen, men det var två som hade kunnat vara med i snacket. Den ena är Jessica Lange som både får spela en stark och skör kvinna som försöker manövrera sig genom livet som änka och ta hand om både ekonomin, sina söner och kärleken. Joan Cusack bör även nämnas då hon gör en av sina bästa prestationer i rollen som Judy. Men den som ändå är mest Oscarsvärdig är Thomas Newman vars musik är av Oscarskaliber. Stundtals mycket fin musik som är filmens starkaste kort.


©Warner Bros.

Även om filmen är på gränsen till något större och bättre är det till stor del ett finstämt familjedrama som har mycket av det man önskar sig av en sån här film. En del kritiker noterade att filmen klipptes om kort innan den skulle släppas vilket gjorde att filmen släpptes i början av 1990 istället för i slutet av 1989. Hur detta påverkade slutresultatet är svårt att säga. Det är möjligt att den hade haft mer tyngd i ursprunglig form men det kunde också ha blivit segt. I vilket fall som helst är det en film jag är glad över att ha sett då jag gillar den här sortens filmer när de får till det, vilket denna till viss del lyckas med.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar