onsdag 14 augusti 2024

Broken City



Titel: Broken City
Genre: Kriminaldrama/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 2013
Regi: Allen Hughes
I rollerna: Mark Wahlberg, Russell Crowe, Catherine Zeta-Jones, Barry Pepper, Jeffrey Wright, Griffin Dunne

Handling: Den före detta polisen Billy Taggart får i uppdrag att spåra New Yorks borgmästares fru för att undersöka en otrohetsaffär, men inser snart att det handlar om mycket mer än så.

Omdöme: New York-polisen Billy Taggart (Mark Wahlberg) hamnar i blåsväder efter en dödsskjutning och tvingas lämna poliskåren. En som dock ser honom som en hjälte är New Yorks borgmästare Nick Hostetler (Russell Crowe). Sju år senare har Billy fått ordning på sitt liv, lever med sin flickvän, skådespelerskan Natalie (Natalie Martinez) och jobbar som privatdetektiv. Mestadels får han i uppdrag att spana på och fotografera otrohetsaffärer. Affärerna går hyfsat men han har svårt att få betalt av sina klienter.


©20th Century Fox

En dag kontaktas Billy av borgmästare Hostetler. Han har inte glömt Billy och ger honom en chans att tjäna bra med pengar när han anlitar Billy att spana på frun Cathleen (Catherine Zeta-Jones). Detta då Hostetler är övertygad om att hon har en affär men vet inte med vem. Billy slänger sig på uppdraget och får snart smaskigt material som kan komma att bli en stor grej i kommande borgmästarval där Hostetler ställs mot utmanaren Jack Valliant (Barry Pepper).


©20th Century Fox

Politiskt maktspel i New York där Billy Taggart blir en bricka i spelet. Vi tas med på vad som verkar bli ett rutinmässigt spaningsuppdrag för Billy, men innan han vet vad som händer har han blivit indragen i den smutsiga politiken. En värld där de inblandade inte skyr några medel för att få fram smuts på sina motståndare och gör allt för att tysta de som kan hota deras position.


©20th Century Fox

Ingen tokig film där en konspiration växer fram och där huvudpersonen inte kan veta vem han kan lita på. Däremot är det ibland lite väl enkelt på sina håll då Billy liksom snubblar över bevis vilket känns lite tillrättalagt. Det är inte dåligt men man vill gärna att det blir lite smartare och krångligare att komma fram till ett och annat.


©20th Century Fox

Manuset listades en gång i tiden som ett av de bästa icke-producerade manusen. En del vändningar gör att vi hålls på tårna filmen igenom, men det blir aldrig riktigt nervigt eller att man skulle känna att huvudpersonen måste frukta för sitt liv. Tycker inte heller karaktärsdjupet riktigt finns där vilket gör att man inte får ut det mesta av ett par duktiga skådespelare. Det faller till slut på regissören Allen Hughes som aldrig riktigt fått till det med tidigare filmer som Menace II Society (1993), Dead Presidents (1995), From Hell (2001) och The Book of Eli (2010).

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar