tisdag 27 augusti 2024

Veteran



Titel: Beterang / Veteran
Genre: Action/Kriminalare
Land: Sydkorea
År: 2015
Regi: Ryoo Seung-wan
I rollerna: Hwang Jung-min, Yoo Ah-in, Yoo Hae-jin, Oh Dal-su, Ma Dong-seok

Handling: En tuff snut jagar en ung och framgångsrik man som driver ett brottssyndikat.

Omdöme: Do-cheol (Hwang Jung-min) är en veteranpolis som inte skyr några medel i jakten på kriminella. Efter att ha gett sig på en liga som stjäl lyxbilar och säljer dem vidare till Ryssland, bekantar han sig med en lastbilschaufför som hjälpt dem under tillslaget. När han senare hittas allvarligt skadad i ett trapphus i företaget Sinjins kontorsbyggnad efter vad som verkar vara ett självmordsförsök, är Do-cheol fast besluten att gå till botten med vad som föranlett det hela.


©CJ Entertainment

VD:n för företaget Sinjin är Tae-oh (Yoo Ah-in) som är sonen till ledaren för ett brottssyndikat. Tae-oh har ingen avsikt att backa när Do-cheol går till attack. Istället ger Tae-oh order om att ge sig på polisen som inte vet sin plats, något som startar något av en katt och råtta-lek mellan de båda envisa männen på varsin sida om lagen.


©CJ Entertainment

Filmen visar sig vara den femte största kassasuccén i hemlandet. Fast om man tittar på filmerna som letar sig in på listan är det inte alltid de mest kända eller bästa filmerna, så man får ta det med en nypa salt. Vad som däremot är intressant är att ett par filmer av regissören Ryoo Seung-wan hade setts. The City of Violence (2006), The Berlin File (2013) och Escape from Mogadishu (2021) var de som tidigare hade setts där förstnämnda uppskattades mest.


©CJ Entertainment

Kan väl inte påstå att filmen skulle fånga mitt intresse under filmens inledning. Det är lite för oseriöst när Do-cheol och hans poliskollegor ränner runt och ska vara roliga mitt i allvarliga situationer. Koreanska filmer gillar att slänga in humor även i mörka och spännande filmer, vilket oftast funkar bra. Här brer man dock på lite extra med en gång vilket gör att man hamnar snett.


©CJ Entertainment

Filmen visar sig lätta på humorn och bli allvarligare ju längre in man kommer. Förvisso bättre än om det varit tvärtom och filmen hade blivit mer pajasaktig ju längre in man kom. Trots det föredras när humorn är ett komplement som funkar som comic relief. Här blir det helt enkelt svårt att komma in i filmen med en gång vilket är synd.


©CJ Entertainment

Till slut kan man lägga denna film till de mer lättglömda koreanska filmerna. Sällan är de dåliga och oftast har de något att erbjuda, så även denna. Men att det skulle vara en film som sätter sig och underhåller under de två timmarna kan man inte direkt påstå. Humorn funkar på sina håll men är inte tillräckligt rolig för att funka fullt ut. Spänningen finns där längre in, men det är inget man inte sett förr vilket gör att varken actionscenerna eller de kriminella inslagen övertygar till den grad att det skulle höja filmen till mer än ok.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar