söndag 25 augusti 2024

Unstoppable



Titel: Unstoppable
Genre: Action/Kriminalare/Thriller
Land: Sydkorea
År: 2018
Regi: Kim Min-ho
I rollerna: Ma Dong-seok, Song Ji-hyo, Kim Sung-oh, Park Ji-hwan

Handling: Dong-chul och Ji-soo är lyckligt gifta. En dag när Dong-chul kommer hem märker han att hans fru är borta.

Omdöme: Dong-chul (Ma Dong-seok) jobbar hårt med att distribuera fisk och skaldjur tillsammans med sin vän Chun-sik (Park Ji-hwan). I själva verket har han en annan bakgrund men det har han lämnat bakom sig efter att ha träffat sin fru Ji-soo (Song Ji-hyo). Han har lovat henne att hålla sig till den lagliga banan vilket visar sig vara lättare sagt än gjort när de har svårt att betala sina skulder.


©Showbox

En kväll när Dong-chul kommer hem märker han att lägenheten är vänd upp och ner och att Ji-soo är försvunnen. Han kontaktas snart av kidnapparna som leds av Ki-tae (Kim Sung-oh) som visar sig vilja behålla Ji-soo då han jobbar med människohandel. Dong-chul får ingen vidare hjälp av polisen vilket leder till att han måste återgå till vad han kan bäst och det är att låta knytnävarna tala.


©Showbox

Filmen inleder nästan mer som ett relationsdrama med en del humor då relationen mellan Dong-chul och Ji-soo synas när de jobbar hårt och även hamnar i något gräl. Men när deras vägar av en slump korsas med Ki-tae, kommer allt att förändras, även om de fortfarande inte kan ana det. Sakta men säkert vrids temperaturen upp och filmen blir mer actionfylld ju längre in man kommer.


©Showbox

Det är kul med Ma Dong-seok då han kör sin grej och det är underhållande, trots att man sett det flera gånger förr med The Roundup-filmerna. Där spelar han en polis som inte låter de kriminella få mycket andrum. Här är hans karaktär istället en vanlig medborgare med ett mystiskt förflutet som lämnas öppet. Men när han pressas in i ett hörn blir han nästan lite som Hulken då han rensar upp bland alla som står i hans väg.


©Showbox

Känner väl lite att filmen kanske kunde kortats ner en aning, främst med den inledande halvtimmen som inte hade behövt ta så lång tid på sig. Filmen är trots allt på två timmar så den tar lite tid på sig att komma igång. Sedan har filmen flera inslag av humor som främst kommer i form av huvudkaraktärens sidekicks. Humorinslag som är vanliga och välkomna i koreansk film då de oftast funkar.


©Showbox

Filmen blir nog bättre och bättre även om den ibland förklarar saker lite svagare än önskat. Inte så det blir förvirrande men det hade hjälpt om det varit lite tydligare så att man kunde koncentrera sig på händelseförloppet mer. Det kan också ha att göra med översättningen eller så är det en regissör som i sin regidebut har en del att lära sig i att förtydliga så att tittarna kan hänga med i detaljerna på ett bättre sätt. Men överlag gör filmen sitt jobb och är underhållande, vilket man kommit att bli van vid när Ma Dong-seok är i farten. En actionskådis som verkligen levererar.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar