tisdag 13 augusti 2024

The Quick and the Dead



Titel: The Quick and the Dead / Snabbare än döden
Genre: Västern
Land: USA/Japan
År: 1995
Regi: Sam Raimi
I rollerna: Sharon Stone, Gene Hackman, Russell Crowe, Leonardo DiCaprio, Lance Henriksen, Keith David, Gary Sinise

Handling: I staden Redemption anordnas varje år en duelltävling. Hittills har den ondskefulle borgmästaren Herod stått som segrare i alla tävlingarna. Men nu rider den mystiska kvinnan Ellen in i staden för att utmana honom.

Omdöme: En mystisk kvinna, Ellen (Sharon Stone) rider in i staden Redemption. Hon är ute efter hämnd för något som skedde när hon var en liten flicka. Måltavlan är stadens borgmästare Herod (Gene Hackman) som håller staden i sitt järngrepp. Ellen funderar starkt på att bara plocka fram sitt vapen och kallblodigt skjuta ihjäl Herod. Men det skulle innebära att hon skulle skriva under sin egen dödsdom.



©TriStar Pictures

Under ett besök på den lokala baren får Ellen reda på att staden anordnar en duelltävling med en stor summa prispengar till vinnaren. Herod, som ser sig själv som den bästa vapendragaren, anordnar tävlingen för att få ett gäng utmanare som är villiga att duellera inom spelreglerna. Även om Ellen inte tänkt anmäla sig till tävlingen, blir det en chans för henne att en gång för alla döda Herod.



©TriStar Pictures

Förutom Ellen och Herod ser vi sammanlagt 16 vapendragare som ställer upp. Några av de som utmärker sig är Cort (Russell Crowe) som är en präst med ett förflutet med Herod, The Kid (Leonardo DiCaprio) som är yngst och möjligtvis snabbast av dem alla, Ace (Lance Henriksen) som skryter en hel del, ser ut som D'Artagnan och utför en massa tricks samt sergeant Clay Cantrell (Keith David) som är en lejd revolverman som betalats att döda Herod.



©TriStar Pictures

Sam Raimi, som hade gjort Evil Dead-trilogin och senare bl.a. kom att göra sin främsta film A Simple Plan (1998), handplockades av Sharon Stone som producerade filmen. Hon lär även ha varit den som valde ut den för amerikansk publik fortfarande okända Russell Crowe och den unge Leonardo DiCaprio. Valet av Crowe får ses som ett ytterst smart drag i vad som kom att bli hans första amerikanska film. DiCaprio å andra sidan är nog filmens svagaste kort och känns/ser ut som ett barn.



©TriStar Pictures

Sharon Stone är ok i huvudrollen men det känns som hon kanske hade tankarna på produktionen mer än att ge en imponerande prestation. Det är trots allt något lite annorlunda med en revolverkvinna och cowgirl i en västernfilm då det brukar domineras av revolvermän och cowboys. Istället lämnar hon över kommandot till Gene Hackman som är lika bra som vanligt då han spelar elaking. Vid sidan om Hackman är favoriten Lance Henriksen i en skön roll som Ace, en roll han sagt att han älskade att spela.



©TriStar Pictures

Även om filmen ibland är lite överdriven och inte helt trovärdig får man ganska kul med den. Mycket har att göra med hur filmen är presenterad med bra foto, kameravinklar, klippning och en helhetsupplevelse som underhåller. Filmen blev ingen biosuccé när den kom men det är lite svårt att förstå varför med tanke på att den har ingredienserna för att vara lyckad. Den uppskattas dock mer av kritiker med tiden och kan bara instämma i att filmen funkar bättre än väntat. Betygsmässigt snarare en lite starkare än svagare trea.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar