onsdag 7 augusti 2024

The Squid and the Whale



Titel: The Squid and the Whale
Genre: Drama/Komedi
Land: USA
År: 2005
Regi: Noah Baumbach
I rollerna: Jeff Daniels, Laura Linney, Jesse Eisenberg, Owen Kline, William Baldwin, Anna Paquin

Handling: Fadern i en familj hävdar att han en gång har varit en stor författare men han nöjer sig nu med att jobba som lärare. När modern märker att hon har talang för att skriva så delas familjen av svartsjuka. Modern börjar också träffa den ena sonens tennislärare medan fadern har en affär med sin unga student som den äldsta sonen är intresserad av.

Omdöme: Året är 1986 och vi befinner oss i New York. Bernard (Jeff Daniels) och Joan (Laura Linney) är gifta och bestämmer sig för att separera. Det innebär att äldsta sonen Walt (Jesse Eisenberg) och yngsta sonen Frank (Owen Kline) ska bo hos båda föräldrarna och alternera i princip varannan dag. Detta är givetvis ingen optimal situation för familjen, inte minst barnen som påverkas extra mycket.


©Sony Pictures

Bernard har givit ut ett par böcker och jobbar numera som lärare då han inte fått något publicerat på ett tag. Joan å sin sida har tagit upp skrivandet och verkar ha talang. Om det är det som fått äktenskapet att ta slut eller om det är det faktum att Joan visar sig ha varit otrogen vid flera tillfällen som är avgörande är oklart, men båda faktorerna spelar in.


©Sony Pictures

Detta är en konstig familj, eller åtminstone till den grad att samtliga fyra familjemedlemmar har sina problem. De är inte heller några bra människor. Bernard är något av en narcissist vilket äldste sonen Walt tagit efter. Sådan far, sådan son. Joan har uppenbara problem med otrohet och pratar gärna om det med barnen. Yngste sonen Frank verkar ha någon form av psykisk störning, något som kan ha triggats av föräldrarnas separation.


©Sony Pictures

Eftersom familjemedlemmarna är svåra att tycka om blir det automatiskt svårt att gilla dem. Trots det skapas både roliga och en del dramatiska ögonblick tack vare deras personligheter. Skulle väl inte kategorisera familjen som dysfunktionell men skulle inte vilja vara vän med dem då de inte är att lita på och mest tänker på sig själva. Fast det är alltså en del av vad som gör dem och filmen av intresse och kul att följa.


©Sony Pictures

Gillade nog filmen mer när den sågs en gång i tiden. Inser väl mer nu att familjen är lite av skitstövlar. Familjemedlemmarna spelas dock bra av de fyra skådespelarna som alla hanterar de humoristiska och dramatiska scenerna bra. Det är annars en välskriven indiefilm av Noah Baumbach som blev Oscarsnominerad för manuset. Lite Woody Allen med inslag av Todd Solondz över det hela skulle man kunna säga.

4 - Skådespelare
4 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar