fredag 9 augusti 2024

Date Night



Titel: Date Night / En galen natt
Genre: Komedi/Action/Romantik
Land: USA
År: 2010
Regi: Shawn Levy
I rollerna: Steve Carell, Tina Fey, Mark Wahlberg, Taraji P. Henson, William Fichtner, Ray Liotta, Mark Ruffalo, James Franco, Mila Kunis, Kristen Wiig, Gal Gadot

Handling: Phil och Claire Foster är som vilket annat gift par som helst med ett trivsamt liv i förorten. För att hålla lågan vid liv i äktenskapet går de ut på dejt en gång i veckan. Men en helt vanlig dejtkväll vänds deras tillvaro upp och ner då de misstas för gangsters och tvingas fly hals över huvud med maffian tätt i hälarna. Det blir en natt de sent ska glömma...

Omdöme: Ett äktenskap kan behöva piffas upp ibland. Phil (Steve Carell) och Claire (Tina Fey) har två barn och får inte många tillfällen att spendera tid tillsammans. Så en gång i veckan fixar de barnvakt så att de kan gå på dejt. Det blir dock samma sak varje gång med ett besök på samma restaurang där de äter samma måltid och underhåller varandra med att gissa vad par vid andra bord har för typ av relation.


©20th Century Fox

Efter att ha fått reda på att några av deras bästa vänner separerat, blir det en väckarklocka för de båda. Claire lägger ner lite extra tid på att göra sig fin för dejtkvällen medan Phil bestämmer sig för att ta Claire till en innekrog för att bryta mönstret. Problemet är att de inte har någon reservation. Istället "stjäl" de ett annat pars reservation som inte verkar ha dykt upp. Vad de inte kunnat ana är att det paret eftersöks av kriminella vilket gör att Phil och Claire hamnar i en galen situation som kommer göra det hela till en oförglömlig dejtkväll.


©20th Century Fox

Filmen spelar på det klassiska temat av förväxlad identitet vilket leder till action i kombination med en typisk rom-com. Steve Carell och Tina Fey är bra som det gifta paret och kompletterar varandra utan problem, inte minst den komiska biten. De får även bra support av kända ansikten i mindre roller vilket gör att filmen kan fortsätta att komma med något nytt istället för att stagnera om det bara hade handlat om Carell och Fey.


©20th Century Fox

Den viktigaste karaktären vid sidan om Phil och Claire är Holbrooke Grant spelad av Mark Wahlberg. En säkerhetsexpert som mer påminner om en hemlig internationell agent än något annat. Holbrooke skapar inte bara en ökad spänning mellan Phil och Claire, han blir även en bidragande orsak till att ge det hela mer action, även om det är indirekt. Hade varit kul att se Holbrooke Grant "in action" också vilket hade kunnat ge filmen ytterligare en dimension.


©20th Century Fox

På sätt och vis har filmen en del likheter med en film med en snarlik titel, nämligen Game Night (2018). Där är det istället ett gift par som anordnar lekkvällar tillsammans med sina vänner och hamnar i ett riktigt mysterium de måste lösa. Det är en bättre film än vad denna är, men filmerna skulle gott kunna ses tillsammans om man känner sig upplagd för en "dubbeldejt".

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar