onsdag 7 augusti 2024

Plain Clothes



Titel: Plain Clothes / Polisen i plugget
Genre: Komedi/Mysterium
Land: USA
År: 1988
Regi: Martha Coolidge
I rollerna: Arliss Howard, Suzy Amis, George Wendt, Diane Ladd, Seymour Cassel, Robert Stack

Handling: När Nicks bror blir oskyldigt anklagad för ett mord på sin skola, så ber Nick, som är polisman, att själv ta hand om fallet. Nu måste han försöka hitta mördaren, behålla sitt jobb och smälta in i high school-miljön.

Omdöme: 24-årige Nick (Arliss Howard) är polis och jobbar som spanare där han främst får jobba på fall som involverar barn och ungdomar, trots att han ogillar barn. En dag får han ett samtal som gör gällande att hans yngre bror anklagas för mordet på en lärare på high school. Efter att ha pratat med sin bror och hört hans version på det hela, är Nick övertygad om sin brors oskuld och att han blivit ditsatt.


©Paramount Pictures

Nick väljer att gå undercover på skolan där mordet skedde och uppger att han heter Nick Springsteen, avlägsen släkting till Bruce, något som blir ett stående skämt filmen igenom. De övriga eleverna tycker Nick är mogen och snart får han fullt upp med att hålla high school-tjejerna i schack. Samtidigt försöker han själv komma nära den unga lärarinnan Robin Torrence (Suzy Amis) som dock försöker hålla distans till sina elever, även om hon har svårt att värja sig för Nick.


©Paramount Pictures

Under tiden som Nick får fullt upp med eleverna, lärarna och de som sköter administrationen, är han ju där för att luska i mordet på läraren och bevisa sin lillebrors oskuld. Han börjar få fram ett par misstänkta men frågan är vad motivet var? Flera ogillade den mördade läraren. Frågan är om han visste något om någon och var inblandad i utpressning...


©Paramount Pictures

Denna mindre kända ungdomsfilm regisseras av Martha Coolidge som nog främst är känd för Real Genius (1985) som är en trevlig 80-talsfilm med Val Kilmer i huvudrollen. Denna kan inte sägas vara i samma klass som den, men som det visar sig är den inte alltför tokig.


©Paramount Pictures

Själva premissen med att en polis går undercover på en skola är inte direkt originell men i sig är det inte så dumt. Däremot sticker Nick ut så pass mycket med tanke på att han är klart äldre än de övriga eleverna att det hela i princip faller redan där. Det faktum att Nick ska vara 24 år och spela en 17-18-årig gymnasieelev hade kunnat funka, men Arliss Howard i rollen som Nick var 33 år när han spelade rollen vilket givetvis är i äldsta laget.


©Paramount Pictures

Filmen är en 80-tals komedi men försöker trots allt göra det seriöst nog med ett mysterium som Nick får försöka reda ut. Om man kan se förbi det uppenbara åldersproblemet funkar det någorlunda väl. Det blir åtminstone lite bättre än väntat, speciellt när det ibland nästan blir som i Fletch (1985) när Nick får fram ledtrådar samtidigt som han försöker manövrera sig genom high school-djungeln. Långt ifrån lika bra, men ibland får den alltså till det. Filmen är dock ojämn precis som dess musik som blandar och ger mellan pajaseri och stämningsfullhet.

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar