måndag 5 augusti 2024

Ghostlight



Titel: Ghostlight
Genre: Drama
Land: USA
År: 2024
Regi: Kelly O'Sullivan, Alex Thompson
I rollerna: Keith Kupferer, Katherine Mallen Kupferer, Tara Mallen, Dolly de Leon

Handling: När en byggnadsarbetare oväntat går med i en lokal teaters uppsättning av Romeo och Julia, börjar dramat på scenen spegla hans eget liv.

Omdöme: Familjefadern Dan (Keith Kupferer) går som vanligt iväg till jobbet tidigt på morgonen. Något tynger honom dock. Han är inte fullt koncentrerad och är lättretlig. Tillsammans med sin fru Sharon (Tara Mallen) och tonårsdotter Daisy (Katherine Mallen Kupferer) går de igenom en tuff period. De förbereder sig för en rättslig process vilket kostar pengar. Dessutom har dottern Daisy haft svårt i skolan vilket leder till att de tvingas betala för terapi så att hon inte ska bli utslängd från skolan efter den senaste incidenten.


©IFC Films

Dan, som jobbar som väg- och byggnadsarbetare, blir en dag upprörd och konfronterar en ovarsam bilist. En förbipasserande, Rita (Dolly de Leon), ser något i Dan som hon kan ha användning av. Hon introducerar honom för teatersällskapet hon övar med då de behöver en ersättare till deras uppsättning av Romeo och Julia.


©IFC Films

Teatern visar sig bli en plats där Dan kan glömma bort sina vardagsproblem för en stund. Ett ställe han kan rymma iväg till i hemlighet. Till sin familj berättar han att han ska ut och ta en öl med en arbetskompis. Förr eller senare måste han dock bemöta demonerna som hemsöker honom så att han och familjen en gång för alla ska kunna gå vidare.


©IFC Films

I grunden har man ett familjedrama som påminner en del om finstämda Ordinary People (1980). Detta då en familj försöker bearbeta och gå vidare efter en familjetragedi som uppenbarligen påverkar familjemedlemmarna starkt. Pappa Dan och dottern Daisy har svårt att kommunicera om det inträffade och hanterar det på olika sätt. Kanske kan teateruppsättningen hjälpa dem att ta sig igenom denna svåra tid.


©IFC Films

Nej, det blir ingen ny Ordinary People (1980) av det hela, vilket är synd. Det är nämligen något sådant jag hade föredragit. Senare tänker jag lite på Mass (2021) där två familjer möts för att prata igenom och försöker gå vidare efter en tragedi. Men här har man även teatern och uppsättningen av Romeo och Julia som speglar Dans och familjens situation.


©IFC Films

Är det något jag har svårt för på film, förutom musikaler, så är det teater. Det är sällan det funkar i filmens värld att se skådespelare spela teater. Nu funkar det någorlunda väl här då det trots allt har en poäng för storyn. Det är egentligen hela poängen med filmen, men för egen del hade jag velat ha ett mer gammaldags familjedrama som hade klarat sig utan teaterbiten. Det blir lite för mycket teater och det faller filmen på i mina ögon.


©IFC Films

En intressant aspekt med filmen är att de tre familjemedlemmarna som spelar pappa Dan, mamma Sharon och dottern Daisy samtliga spelas av en riktig familj. Ovanligt att pappa, mamma och dotter spelar en familj i en film, speciellt som de har de tre största rollerna. De är också duktiga i sina respektive roller, inte minst Keith Kupferer som pappa Dan och Katherine Mallen Kupferer som dottern Daisy. På sina håll blir det också en fin far-dotter relation som blir filmens starkaste element. Hade dock önskat lite mer av familjedramat vilket personligen hade kunnat åstadkommas om teatern inte fått så stort utrymme.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar