torsdag 1 augusti 2024

Touch



Titel: Snerting / Touch
Genre: Drama/Romantik
Land: Island/Storbritannien
År: 2024
Regi: Baltasar Kormákur
I rollerna: Egill Ólafsson, Pálmi Kormákur, Kōki, Masahiro Motoki

Handling: En romantisk och dramatisk berättelse som sträcker sig över flera decennier och kontinenter; Touch följer en mans känslomässiga resa för att hitta sin första kärlek som försvann för 50 år sedan, innan hans tid rinner ut.

Omdöme: Isländske regissören Baltasar Kormákur har alltid varit värd att hålla ett öga på. Det må inte alltid vara så att hans filmer får till det men sällan är de ointressanta. Vid sidan av hans bästa film Everest (2015) visar sig denna vara en av hans främsta.


©Universal Pictures

Historien följer islänning Kristófer (Egill Ólafsson) som är en man i 70-års åldern. Hans hälsa, främst hans minne, börjar svikta vilket gör att han bestämmer sig för att försöka leta upp sin första kärlek. Under tiden som han beger sig till London, minns han tillbaka till tiden för över 50 år sedan då han först studerade i London och sedan tog anställning på en japansk restaurang.


©Universal Pictures

Den unge Kristófer (Pálmi Kormákur) väljer att ta anställning på en japansk restaurang mer som en kul grej under studietiden. Men allt förändras då han träffar Miko (Kōki) som visar sig vara dotter till restaurangägaren Takahashi (Masahiro Motoki). Han tar inte bara anställning som diskare på restaurangen, han visar sig bli en hängiven och uppskattad medarbetare som vill lära sig japanska, om matlagningen och kanske vinna Mikos hjärta.


©Universal Pictures

Nutidshistorien utspelar sig under pandemins tidiga skede då flyg och hotellverksamhet påverkas starkt. Den gamle Kristófer ser inga större problem med att försöka finna svar i denna turbulenta tid. Han vill försöka ta reda på vad som hände med Miko för 50 år sedan. Tillbakablickarna som han minns tillbaka på följer den unge Kristófer i början av 1970-talet i London.


©Universal Pictures

Filmen lyckas på ett bra sätt sammanfläta nutid med dåtid där Kristófer som äldre och yngre endast har Miko i tankarna. Det blir en öm film, ett drama som utvecklas till ett varmt romantiskt drama om Kristófer och Miko. En handling som bygger på en bok av islänningen Ólafur Ólafsson som även varit med och skrivit manuset tillsammans med Baltasar Kormákur. Ett manus som får med mycket utan att bli rörigt och där båda historierna får en att känna och tänka till.


©Universal Pictures

Gillar upplägget och man känner relativt tidigt att det är en välgjord film som lyckas dra in en. Det är inte alltid fallet med filmer som hoppar mellan nutid och dåtid men här lyckas man alltså väva samman de båda historierna fint. Gillar även att utvecklingen kommer naturligt vare sig det handlar om de romantiska eller dramatiska inslagen.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar