tisdag 13 augusti 2024

Crash



Titel: Crash
Genre: Drama/Kriminalare
Land: USA/Tyskland
År: 2004
Regi: Paul Haggis
I rollerna: Don Cheadle, Terrence Howard, Thandie Newton, Matt Dillon, Ryan Phillippe, Sandra Bullock, Brendan Fraser, Michael Peña, William Fichtner, Keith David

Handling: Crash utspelar sig i ett rasladdat Los Angeles, där polisen och hela rättssystemet har surnat. En bilolycka i Los Angeles knyter samman en grupp främlingar, där de tvingas ta beslut som ställer deras moral på sin spets och tvingar dem att leva med resultatet av sina handlingar. Crash är en historia som börjar med en bilolycka men titeln syftar mer på sammandrabbningen mellan de olika människornas öden.

Omdöme: Oscarsvinnaren år 2006 är en film från 2004, hur kommer det sig? Den hade världspremiär på Torontos filmfestival under 2004, distributionsrättigheterna köptes upp och filmen gick sedan inte upp på bio förrän under 2005, däribland i Los Angeles vilket gjorde den tillgänglig för Oscarsgalan 2006. Filmen kom sedan att knipa Oscarn för bästa film, något som många ansåg vara överraskande och menade var oförtjänt.


©Lionsgate

Historien kretsar kring en rad främlingar runt om Los Angeles från olika bakgrunder, raser och klasser. Deras liv sammanflätas på ett eller annat sätt och den gemensamma nämnaren är rasfrågan. Det spelar ingen roll vilken ras karaktärerna tillhör, de har alla rasistiska åsikter och förutfattade meningar. Detta blir något som gör det lite svårt att sympatisera med någon och efter ett tag känner man att det kanske går till överdrift.


©Lionsgate

Polisdetektiven Graham (Don Cheadle) utreder ett mord samtidigt som han ställs inför ett svårt moraliskt dilemma. TV-regissören Cameron (Terrence Howard) och hans fru Christine (Thandie Newton) är med om en obehaglig situation när de på väg hem från en gala blir stoppade av poliserna Ryan (Matt Dillon) och Hansen (Ryan Phillippe) som utövar sin makt.


©Lionsgate

Distriktsåklagaren Rick (Brendan Fraser) och hans fru Jean (Sandra Bullock) utsätts för en bilkapning vilket spär på Jeans fruktan för svarta medan Rick måste försöka tona ner rasfrågan i sin position som politiker. Hårt arbetande låssmeden Daniel (Michael Peña) försöker skapa ett bättre liv för sin unga dotter och möter ständigt förutfattade meningar av sina klienter, inklusive en persisk familj.


©Lionsgate

Kan väl inte påstå att man skulle känna för så många av karaktärerna även om skådespelarna gör ett bra jobb. Don Cheadle som Graham, Terrence Howard som Cameron, Matt Dillon som Ryan samt Michael Peña som Daniel är de jag känner lite extra för och som ger de bästa prestationerna.


©Lionsgate

20 år efter att filmen kom är det en film som kanske är än mer aktuell nu än den var då. Åtminstone är huvudämnet med rasism från alla håll och kanter en huvudanledning som polariserar världen. Ryggar nästan tillbaka när filmen spär på i scen efter scen, historia efter historia. Mindes definitivt inte filmen som så pass laddad vad gäller rasfrågan.


©Lionsgate

Längre in känns det som filmen stabiliseras och börjar utveckla den mänskliga sidan mer. Hur de inblandade påverkas och spänningarna som leder till att de måste konfrontera problemet. Det är en film som blir bättre längre in och går liksom åt rätt håll. Den lever mycket på att skapa känslor och öden för de inblandade där vissa slutar bra, andra mindre bra. Man kastas mellan hopp, förtvivlan, tragedi och mirakel.


©Lionsgate

Även om jag inledningsvis känner viss besvikelse över filmen, tar den sig alltså bra under filmens gång. Den spär på lite för mycket med rasfrågan men samtidigt utvecklas den sammanflätade historien till något mer vilket skapar dramatik, spänning, stämning och känslor. Inte riktigt på den nivå jag mindes den som, men fortfarande bra.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar