söndag 18 augusti 2024

St. Elmo's Fire



Titel: St. Elmo's Fire
Genre: Drama/Romantik
Land: USA
År: 1985
Regi: Joel Schumacher
I rollerna: Emilio Estevez, Rob Lowe, Andrew McCarthy, Demi Moore, Judd Nelson, Ally Sheedy, Mare Winningham, Andie MacDowell, Martin Balsam

Handling: Sju vänner som alla just har gått ut college ska ut i den "riktiga världen", där de konfronteras med sånt som karriärer och plikter. Leslie och Alec försöker förtvivlat att rädda resterna av sitt förhållande. Wendy, en blyg jungfru, döljer sin förälskelse i Billy, som är en motsträvig far och äkta man som fortfarande söker nya mål. Kevin är en cynisk författare som föraktar kärleken, tills han upptäcker att han är förälskad i sin bästa väns tjej. Kirbo studerar juridik och blir besatt av en kvinna. Den vackra, neurotiska Jules ger ett skarpt porträtt av att leva livet i full fart. I tryggheten på St. Elmo's, deras lokala "inneställe" beskyddar, bedrar och älskar de varandra, som bara bästa vänner kan.

Omdöme: Denna s.k. "Brat Pack"-film ser sju vänner som lämnat studentlivet bakom sig och gett sig ut i vuxenvärlden. Övergången är enklare för vissa än andra, men alla visar de sig gå igenom svåra tider. Det är då det är viktigt att ha bra vänner som finns där som stöd. Fast bland vännerna finns även vissa spänningar när vänskap ibland kombineras med kärlek.


©Columbia Pictures

De sju vännerna består av Kirby (Emilio Estevez) som blir besatt av Dale Biberman (Andie MacDowell) som var en äldre student som nu blivit läkare. Billy (Rob Lowe) som är fast i festandet och inte är redo för vuxenlivet än. Kevin (Andrew McCarthy) som är hemligt förälskad i en av sina vänner.


©Columbia Pictures

Jules (Demi Moore) som har svårt att hålla ekonomin i styr och även har ett drogberoende som går överstyr. Alec (Judd Nelson) som jobbar åt en politiker och är ihop med Leslie (Ally Sheedy) som i sin tur inte är redo för giftermål. Och så har vi Wendy (Mare Winningham) som är kär i Billy, men som försöker vara realistisk och inte förlora vänskapen.


©Columbia Pictures

En film som blev populär och gjorde de inblandade till stjärnor under 80-talet. En anledning var att de blev omskrivna som "brats" (vilket dokumentären Brats (2024) av Andrew McCarthy för övrigt synade), en annan att historien handlar om unga vuxna i tidiga 20-års åldern. Filmen vände sig till en grupp som lätt är förvirrade och osäkra på sin framtid. Under studietiden tas det mesta fortfarande med en klackspark. Stressen och pressen kommer efter det när det förväntas mer ansvar, jobb, familj osv.


©Columbia Pictures

Berättelsen om de sju vännerna är för det mesta tillräckligt sevärd för att hålla intresset uppe när man hoppar mellan karaktärerna och historierna. Vissa karaktärer är bättre än andra där det väl främst är Alec och Jules som inte direkt fångar mina sympatier. Musiken är också ett viktigt inslag och soundtracket gör ett bra jobb med att skapa gott om 80-tals känsla. Titellåten gick för övrigt upp på första plats över de hetaste låtarna i USA.


©Columbia Pictures

Det är en film som skulle kunna kategoriseras som mittemellan en ungdomsfilm och ett mer moget drama. Det speglar ju övergångsfasen de sju vännerna befinner sig i. Visst hade det kunnat göras lite seriösare, lite djupare för att bli till en bättre film. Men mixen gör att det blir en ganska ikonisk film från mitten av 80-talet då den får med mycket av hur samhället såg ut. Det har helt klart sin charm som uppskattas och gör det till en ganska trevlig filmtitt.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar