söndag 25 augusti 2024

Serial



Titel: Serial
Genre: Komedi
Land: USA
År: 1980
Regi: Bill Persky
I rollerna: Martin Mull, Tuesday Weld, Sally Kellerman, Christopher Lee

Handling: Det är slutet av sjuttiotalet. Hippies assimilerar sig, kvinnor blir medvetna och män blir förvirrade och ineffektiva.

Omdöme: Välkommen till slutet av 1970-talet och Kalifornien, närmare bestämt i trakterna runt San Francisco. En plats och tid där det känns som alla är med alla vilket gör en del mer förvirrade än andra, inte minst männen. Kvinnorna är mer frispråkiga och konfunderar männen som i sin tur försöker hänga med i svängarna.


©Paramount Pictures

Vi följer ett par människor, en del gifta par, en del singlar som försöker manövrera sig igenom djungeln där ute. Hippiekulturen är fortfarande stor och alla är fria att göra och testa vad de känner för. Harvey Holroyd (Martin Mull) och hans fru Kate (Tuesday Weld) är ett av de gifta paren som står inför svåra prövningar. De beslutar sig för att separera och träffa andra vilket leder till sexuella äventyr.


©Paramount Pictures

Tonårsdottern till paret Holroyd ansluter sig till vad som visar sig vara en sekt som kärleksbombar henne vilket gör att hon flyttar in i deras kollektiv. Kanske kan det vara något som för samman Harvey och Kate igen när de försöker få tillbaka dottern från klorna på kärlekssekten.


©Paramount Pictures

Värdet i den här filmen ligger i att det får ses som ett tidsdokument över slutet av 70-talet. Det har sin charm, men där slutar också värdet med den här filmen. Jo, man får sig ett eller två skratt men det blir inte särskilt kul och det är inte mycket till handling. Det fanns en bättre film att plocka fram här i rätt händer. Det bygger trots allt på en bok men det har man inte direkt tagit tillvara på.


©Paramount Pictures

Det visar sig inte helt oväntat att regissören gjorde sin första och enda långfilm. En utpräglad TV-regissör vilket skiner igenom. Hela produktionen och inramningen känns nämligen som en TV-serie. Genomgående svagare prestationer och karaktärer utan mycket djup, åtminstone presenteras de på ett sätt som inte utforskar dem på djupet. En dialog och historia som aldrig riktigt flyter ihop för att filmen skulle ge mycket mer än enstaka scener som funkar. Det känns helt enkelt splittrat vilket nog har mycket att göra med regissörens bakgrund inom TV.

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
2 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 6.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar