tisdag 6 augusti 2024

Mystic Pizza



Titel: Mystic Pizza / Tre tjejer
Genre: Drama/Komedi/Romantik
Land: USA
År: 1988
Regi: Donald Petrie
I rollerna: Julia Roberts, Lili Taylor, Annabeth Gish, Vincent D'Onofrio, Matt Damon

Handling: Daisy, Kat och Jojo arbetar på en pizzeria. Deras gemensamma nämnare är trassliga kärleksrelationer till olika killar.

Omdöme: Mystic Pizza är en pizzeria i en liten amerikansk kuststad. De tre vännerna Daisy (Julia Roberts), Kat (Annabeth Gish) och Jojo (Lili Taylor) jobbar alla på pizzerian under tiden som de försöker få ordning på sina liv. Daisy och Kat är systrar och Jojo är deras bästa vän.


©MGM

Jojo är ihop med fiskaren Bill (Vincent D'Onofrio) och de är båda kära i varandra. Problemet är att hon mest vill strula runt med honom medan han vill att de ska gifta sig. Kat har siktet inställt på prestigefulla Yale till hösten och jobbar flera jobb för att ha råd med studieavgiften. Det inkluderar att hon tar ett extrajobb som barnvakt hos Tim (William R. Moses) som hon får känslor för. Daisy å sin sida har svårt att behålla pojkvänner, men kanske har hon hittat rätt med Charlie (Adam Storke) som kommer från en rik familj.


©MGM

Denna film hade länge känts till men nyfikenheten var inte så stor tack vare Julia Roberts och då uppfattningen var att filmen mer skulle vara en simpel komedi. Men det är trots allt en tidig roll för Julia Roberts som känns lite mer jordnära än i senare roller. Och filmen är en coming of age-historia och mer ett drama om tre tjejer och deras livsöden i den lilla kuststaden där pizzerian Mystic Pizza blir något av deras bas.


©MGM

Vad som befarades bli en tillrättalagd och alldeles för lättsam film visar sig vara ganska mysig med gott om fina ögonblick. Det är inte en film som skulle spä på för mycket utan den har en stabil historia att berätta om de tre tjejerna och vännerna med sina respektive problem de ställs inför.


©MGM

I sina bästa stunder får filmen till det och skapar en sån där mysig 80-tals stämning som man önskar sig. Det hade gärna fått vara mer av det då filmen kanske puttrar på lite för mycket under långa stunder. Aldrig dålig, aldrig direkt strålande. Helt enkelt en helt ok coming of age-film som har tillräckligt av värde för att vara värd en titt. Avslutningsvis noterbart och överraskande att se en mycket ung Matt Damon dyka upp i sin filmdebut i en liten roll under en familjemiddag.


©MGM

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar