torsdag 15 augusti 2024

Hijack 1971



Titel: Hijack 1971
Genre: Action/Kriminalare/Thriller
Land: Sydkorea
År: 2024
Regi: Kim Seong-han
I rollerna: Ha Jung-woo, Yeo Jin-goo, Sung Dong-Il, Chae Soo-bin

Handling: Filmen skildrar historien om människor som kämpar för sina liv i en extrem situation när ett passagerarplan kapas i Koreas luftrum 1971.

Omdöme: Tae-in (Ha Jung-woo) är en sydkoreansk stridspilot som år 1969 under en flygövning plötsligt kallas till en flygkapning. Ett sydkoreanskt passagerarplan har kapats och är på väg mot kommunistiska Nordkorea, något som inte kan tolereras. Tae-in får order om att skjuta ner planet då det inte ändrat kurs efter flera varningar. Han är dock medveten om att risken är stor att planet kommer explodera eller krascha med samtliga ombord. Då han ignorerar ordern, planet tar sig till Nordkorea och samtliga ombord hamnar i Nordkorea, får Tae-in sparken från flygvapnet.


©Sony Pictures

Två år senare är Tae-in kommersiell pilot och jobbar som first officer. Kapten Kyu-sik (Sung Dong-Il) informerar Tae-in att han denna dag ska få landa planet helt på egen hand för första gången, vilket är en stor dag för Tae-in. Vad ingen kunnat ana är att en av passagerarna vid namn Yong-dae (Yeo Jin-goo) planerar att kapa planet och tvinga piloterna att flyga mot Nordkorea. Tae-in får nu en chans att göra rätt för sig och inte låta planet ta sig till Nordkorea.


©Sony Pictures

Inspirerat av verkliga händelser är det en historia som man kanske skulle kunna likna vid hur det såg ut mellan Öst- och Västtyskland. Men i det här fallet är det som om någon skulle kapa ett plan för att ta sig från väst till öst, vilket inte hörde till vanligheterna. Därför är det lite svårt att sätta sig in i varför någon skulle vilja kapa ett plan och ta sig till Nordkorea. Fast om deras liv inte är mycket värt i Sydkorea kan de lockas av hoppet att de skulle bli bättre behandlade i Nordkorea. Eller så är de hängivna kommunister som vill till "sitt folk".


©Sony Pictures

Stundtals kommer jag att tänka på United 93 (2006) som ju synar de verklighetsbaserade händelserna ombord ett av de kapade 11:e september planen. Det är en klassfilm och ett mycket starkt drama som följer kampen ombord det kapade planet, hur piloterna, kabinpersonalen och passagerarna försöker göra allt för att stoppa kaparna. Här får man bitvis något liknande fast i mindre skala.


©Sony Pictures

Det blir mer actionbaserat här med stridsflyg, svåra manövrer och även explosioner. Det blir inte så nervigt som det skulle kunna bli även om det är ganska spännande ombord det kapade planet där det mesta kretsar kring Tae-in och kaparen. Vid ett par tillfällen får man även flashbacks till deras privatliv som berättar lite mer om deras bakgrund. När allt är sagt och gjort har man fått en helt ok film om en verklighetsinspirerad historia som man nog kunde fått ut mer av.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar