torsdag 29 augusti 2024

Tin Men



Titel: Tin Men / Bäddat för trubbel
Genre: Komedi/Drama
Land: USA
År: 1987
Regi: Barry Levinson
I rollerna: Richard Dreyfuss, Danny DeVito, Barbara Hershey, John Mahoney, J.T. Walsh

Handling: Baltimore, 1963. Två duktiga försäljare och rivaler tävlar och kivas med varandra medan staten i hemlighet undersöker deras verksamheter.

Omdöme: Året innan Barry Levinson kom med Oscarsvinnande Rain Man (1988), gjorde han Good Morning, Vietnam (1987) och denna film. Detta är en film som utspelar sig i Baltimore år 1963. Ett Baltimore som han växte upp i och detta kom att bli en av flera filmer han gjorde som utspelar sig där.


©Touchstone Pictures

Vi träffar Bill "BB" Babowsky (Richard Dreyfuss) som är den evige ungkarlen som är gift med sitt jobb som aluminiumförsäljare, en s.k. "tin man". När BB ska hämta sin nya Cadillac och kör ut från parkeringen, krockar han med Ernest Tilley (Danny DeVito). BB och Tilley hamnar genast i ett stort gräl där ingen av dem vill ta på sig skulden.


©Touchstone Pictures

Tilley visar sig också jobba som "tin man" i staden. Båda är de drivna försäljare som har i uppgift att lura på husägare aluminiumpaneler och alla medel är tillåtna. Ja, ända tills en kommission undersöker verksamheten och försäljarnas oetiska tillvägagångssätt. Samtidigt som de måste komma på nya sätt att hålla säljsiffrorna uppe eskalerar de båda männens dispyt. Så pass att BB tar det hela ett steg längre och sätter in en stöt på Tilleys fru Nora (Barbara Hershey)...


©Touchstone Pictures

En 80-talare fast som utspelar sig på 60-talet. Det är huvudorsaken till varför denna film inte varit prioriterad då jag föredrar att 80-tals filmer utspelar sig där och då. Man får säga att 1963 fångas på ett vad det känns som autentiskt sätt. Man märker att Barry Levinson haft en tydlig vision med filmen vad gäller livsstilen, bilarna och hela inramningen från denna era.


©Touchstone Pictures

De båda huvudrollsinnehavarna Richard Dreyfuss och inte minst Danny DeVito övertygar som de båda försäljarna som inte har många skrupler vad gäller att lura folk. Det kanske inte blir så roligt som man skulle kunna tro på förhand, men visst blir det kul på sina håll. Tänker inte minst på Danny DeVito som spelar skönt ovetandes i flera lägen, som t.ex. när frun Nora nämner saker han helt missat.


©Touchstone Pictures

Även om filmen är en komedi så är det minst lika mycket ett drama. Det är trots allt en film som först och främst visar upp tiden i Baltimore, 1963. Som sådan funkar den bra som tidsdokument och hur dispyten mellan männen hänger med dem under tiden som de försöker få ordning på sina privatliv. Filmen tappar lite ånga längs vägen vilket gör att sista tredjedelen sakta glider mot solnedgången utan att det egentligen leder någonvart. Inte så tokigt och en ok film men inget direkt minnesvärt att ta med sig.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar