fredag 16 augusti 2024

Blue Velvet



Titel: Blue Velvet
Genre: Kriminalare/Drama/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1986
Regi: David Lynch
I rollerna: Kyle MacLachlan, Laura Dern, Isabella Rossellini, Dennis Hopper

Handling: Collegestudenten Jeffrey Beaumont åker hem till sin lilla hemstad Lumberton för att ta hand om sin pappas järnaffär efter att han hamnat på sjukhus. På en äng nära sitt barndomshem hittar Jeffrey en dag ett avklippt människoöra. Förbryllad över sitt fynd tar han örat till detektiv John Williams som råder honom att inte prata med någon om det. Detektivens dotter Sandy har dock hört berättelser genom väggarna, och när hon berättar för Jeffrey bestämmer de sig för att undersöka saken närmare på egen hand.

Omdöme: Välkommen till lilla staden Lumberton och David Lynchs värld. Jeffrey Beaumont (Kyle MacLachlan) återvänder hem från sina studier då hans far insjuknat och Jeffrey då hjälper till med pappans järnhandel. På väg hem från sjukhuset hittar han ett människoöra på en äng. Jeffrey uppsöker polisdetektiv Williams (George Dickerson) med fyndet då han bor granne med föräldrarna.


©MGM

En polisutredning påbörjas och Jeffrey kan inte låta bli att vara nyfiken på fallet med människoörat. Efter att ha besökt detektiv Williams i hans hem, kommer han i kontakt med Sandy (Laura Dern), dotter till detektiv Williams. Hon har hört saker om fallet och delar med sig av det till Jeffrey. Ett namn som Sandy hört pappan nämna i fallet är barsångerskan Dorothy Vallens (Isabella Rossellini).


©MGM

Jeffrey, som är intresserad av mysterier, har hamnat mitt i ett stort mysterium. Han bestämmer sig för att själv luska i fallet och berättar om sin plan till Sandy. Planen är att besöka Dorothy Vallens och se om han kan få fram fler ledtrådar som kan vara till hjälp. Det är då han kommer över en högst intressant person för fallet vid namn Frank Booth (Dennis Hopper).


©MGM

David Lynch bjuder på ett mysterium som han senare skulle fullända i och med Mulholland Drive (2001). Där emellan gjorde han hyllade TV-serien "Twin Peaks" och denna sägs ha agerat som inspiration till den serien. Det är inte lika skruvat och har inte de uppenbara dröminslagen, men visst är det kanske lite av en light-version av nämnda TV-serie, även om det inte är något jag personligen tänker på under filmens gång.


©MGM

Gillar upplägget med mysteriet och hur Jeffrey med hjälp av Sandy spanar och försöker lösa fallet på egen hand. Dorothy Vallens och Frank Booth är dock något skruvade karaktärer vilket nog många gillar och gör att filmen uppskattas lite extra. För egen del är det lite det som håller tillbaka filmen från att bli något bättre. Det känns nämligen som många scener snarare handlar om att visa upp deras skruvade sidor än att föra historien och mysteriet framåt.


©MGM

Filmen hamnar lite mittemellan då det är ett trevligt mysterium när man följer Jeffrey och Sandy, och hur deras relation utvecklas. Även ganska stämningsfullt filmen igenom. På sina håll blir det dock på gränsen till bisarrt, vilket inte är ovanligt med Lynch och många gånger är det mer påtagligt än det blir här.


©MGM

Isabella Rossellini och inte minst Dennis Hopper är båda bra men så har de också mest att jobba med. Dock hade jag önskat att mysteriet och stämningen fått större utrymme. Det finns även en känsla av neo-noir i historien som inte riktigt tas tillvara på fullt ut. Detta lyckades Lynch med desto bättre i nämnda Mulholland Drive (2001). Även om denna film inte lyckas trollbinda en och inte är en personlig favorit, är den tillräckligt sevärd för att hålla intresset uppe ända till slutet.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar