torsdag 22 augusti 2024

Oddity



Titel: Oddity
Genre: Thriller/Skräck
Land: Irland
År: 2024
Regi: Damian McCarthy
I rollerna: Carolyn Bracken, Gwilym Lee, Caroline Menton, Steve Wall

Handling: Ett medium försöker avslöja sanningen bakom hennes systers mord på platsen för brottet.

Omdöme: Medan maken Ted (Gwilym Lee) jobbar nätter som psykiatriker på ett mentalsjukhus, tillbringar hans fru Dani (Carolyn Bracken) kvällarna och nätterna ensam på gården paret köpt och håller på att rusta upp. En kväll får Dani besök av en man vid namn Olin Boole (Tadhg Murphy) som visar sig ha blivit utsläppt från mentalsjukhuset där maken Ted jobbar. Han varnar Dani att någon tagit sig in i huset och att hon är i fara.


©IFC Films

Ett år senare gör Ted ett besök hos Danis syster Darcy (Carolyn Bracken) som driver en antikaffär men även är ett medium. Dessutom är hon blind. Darcy bjuder in sig själv till gården på årsdagen för hennes systers mord. Där träffar hon Teds nya flickvän Yana (Caroline Menton) som han känner genom jobbet. Med sig har Darcy en present i form av en trälåda som innehåller en trädocka. Darcy och Yana får tid att bekanta sig, med trädockan i närheten, medan Ted åker iväg till mentalsjukhuset.


©IFC Films

Denna lilla irländska film får ses som en slow burner som blir till en psykologisk skräckfilm. En film som har en ganska originell idé eller åtminstone som presenteras på ett sätt som inte bara går efter den vanliga Hollywood-mallen. En intressant aspekt är att det egentligen inte finns någon huvudkaraktär. Istället låter man olika karaktärer vara huvudpersoner för en stund vilket gör att man inte kan vara säker på vem som kommer klara sig och vem som kommer stryka med.


©IFC Films

Övernaturliga skräckfilmer, spökfilmer och medium som ska tala med de döda kan ibland få till det men överlag är det med vissa reservationer de tas an. Här får man säga att den håller sig överraskande normal och förlitar sig inte på en massa effekter eller liknande som många gånger sänker denna typ av film.


©IFC Films

Det är som sagt något av en slow burner vilket dock inte betyder att den är utan intresse fram till slutet. Nej, den skapar en ganska god atmosfär där det med små medel blir en krypande känsla av att något kommer att ske. När det väl sker saker kommer de oftast plötsligt och inbringar kalla kårar, vilket får sägas är klart effektivt då det inte hör till vanligheterna att skräckfilmer lyckas med det så som denna gör.


©IFC Films

Skulle vilja kalla filmen för "chilling", alltså ryslig när den väl sätter in stötarna. En ganska kuslig film som alltså skönt nog håller sig undan billiga effekter och trots allt bjuder på något lite annorlunda. Den är kanske inte tillräckligt utvecklad med storyn och prestationerna är inte de starkaste man sett. Men det funkar för stunden och ger en på sina håll kalla kårar längs ryggraden vilket får ses som lyckat. Trea till stark trea.

2 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar