söndag 11 augusti 2024

Seeking a Friend for the End of the World



Titel: Seeking a Friend for the End of the World
Genre: Drama/Komedi/Romantik
Land: USA
År: 2012
Regi: Lorene Scafaria
I rollerna: Steve Carell, Keira Knightley, Melanie Lynskey, William Petersen

Handling: När en asteroid närmar sig Jorden blir en man ensam efter att hans hustru flytt i panik. Han bestämmer sig för att ge sig ut på en resa för att leta rätt på flickvännen sedan tiden på high school. Men han får sällskap av en granne som oväntat sätter käppar i hjulet för hans plan...

Omdöme: Vad skulle folk göra om en asteroid var på väg mot Jorden, det inte fanns något hopp om att överleva och det var tre veckor kvar till nedslaget? Dodge (Steve Carell) är en av alla människor som står inför detta minst sagt slutgiltiga öde. Hans fru har i panik lämnat honom och han har inget särskilt för sig förutom att fortsätta gå till arbetet. Kontoret är nästan övergivet förutom Dodge och ett par andra hängivna anställda som jobbar på försäkringsbolaget.


©Focus Features

Ett par vänner till Dodge försöker para ihop honom med deras väninna under en middag. Dodge är inte direkt intresserad av kvinnan, men även om han vore det säger han att situationen de befinner sig i inte skulle göra honom upplagd. Vem kan klandra honom? Han räknar dock inte med att träffa på en granne i form av Penny (Keira Knightley) som precis gjort slut med sin pojkvän och behöver tröstas. Dodge och Penny ger sig ut på en road trip då Dodge bestämt sig för att försöka söka upp sin gamla kärlek.


©Focus Features

Det är intressant när man går in med förväntningar på en viss typ av film bara för att visa sig att den inte levererar detta. En komedi förväntades, det är trots allt en Steve Carell-film och upplägget verkade tyda på en komedi. Det visar sig dock inte vara särskilt roligt att följa Dodge när han möter de sista veckorna i sitt och mänsklighetens liv.


©Focus Features

Filmen tar sig lyckligtvis en aning när Dodge och Penny börjar umgås och ger sig iväg tillsammans. De lär känna varandra och finns där för varandra. De behöver båda en vän i denna svåra tid. De båda, och för den delen de flesta andra, håller sig förvånansvärt lugna och tillfreds med vad som väntar dem. Visst utbryter kaos på sina håll, men samtidigt är en hel del precis som vanligt. Tänker på middagen med vänner som Dodge är på eller restaurangen Friendsy's som Dodge och Penny besöker under sin road trip. Det kan givetvis ses som en reaktion på situationen de befinner sig i, där folk väljer att ignorera eller vill glömma vad som väntar.


©Focus Features

Det är inte en katastroffilm trots att en stundande katastrof väntar. Istället kan det ses som en liten sidohistoria mitt under den stundande katastrofen. Och när historien utvecklas till att mer bli ett drama med romantiska inslag mellan Dodge och Penny, vinner den mer sympatier än vad man fick inledningsvis innan Dodge och Penny fördes samman. Även om filmen inte blir som väntat och till viss del är en besvikelse p.g.a. det, finns här ändå något som till slut inte är så tokigt.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar