lördag 31 augusti 2024

Money Movers



Titel: Money Movers / Miljonstöten
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: Australien
År: 1978
Regi: Bruce Beresford
I rollerna: Terence Donovan, Ed Devereaux, Tony Bonner, Bryan Brown

Handling: En penningtransport överfalls och rånas. Ett vittne mördas kallblodigt. Polisen sätter sig genast i högsta beredskap - vad blir rånarnas nästa steg? Men det som skett är bara en vag föraning om vad som väntar; det största rånet i Australiens historia är redan planerat.

Omdöme: Darcy's är ett säkerhetsbolag i Australien som sköter penningtransporter och hanterar miljoner dagligen. De har sett en illavarslande trend med eskalerande våld mot penningtransporterna och deras anställda väktare.


©Roadshow Entertainment

Efter att en penningtransport blir överfallen och ett vittne kallblodigt dödas, kopplas polisen in för att utreda. När chefen för Darcy's dessutom får ett anonymt tips om att penningdepån kan bli rånad, börjar man granska de anställda och de nyanställda då ett sådant jobb måste ha någon på insidan.


©Roadshow Entertainment

Den flerårigt anställda väktaren Eric Jackson (Terence Donovan) har tillsammans med sin bror Brian (Bryan Brown) och veteranen Ed (Ray Marshall) planerat att slå till mot penningdepån i flera års tid. Snart är det dags, det gäller bara att se över de sista detaljerna och invänta rätt tillfälle då de kan komma över 20 miljoner.


©Roadshow Entertainment

En tidig film av Bruce Beresford innan han kom till Hollywood där han gjorde filmer som t.ex. Tender Mercies (1983), Her Alibi (1989) och Double Jeopardy (1999). Detta är en film som kanske har mer gemensamt med de brittiska kriminalarna än dess amerikanska motsvarigheter. Det är lite småsunkigt 70-tal men istället för grått och trist väder är det varmt och soligt, vilket så klart mer påminner om Los Angeles än London.


©Roadshow Entertainment

Inte någon tokig film som det visar sig. Den har en del på gång vid sidan om gänget som vill slå till mot penningdepån. Bilden klarnar allt eftersom och till slut möts allt på slutet. Det blir också ett både tätt, spännande och explosivt slut som höjer filmen en del. Innan dess är filmen helt ok, men sista tjugo växlar den upp och lägger i en högre växel.


©Roadshow Entertainment

Filmen bygger på en bok som skrevs av en säkerhetsexpert som ägde en säkerhetsfirma. Det är även inspirerat av verkliga händelser vilket alltid ger storyn lite extra krydda. Uppbyggnadsfasen funkar och håller intresset uppe, och serverar oss med lite aptitretare innan vi når finalen som ror det hela i hamn. En film som inte väckte så stor uppmärksamhet när den kom hemma i Australien, men det lär ha varit en av de första filmerna i sitt slag som var med och startade en våg av hårda och tuffa filmer.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.5

fredag 30 augusti 2024

Movies-Noir Oscars - 1970

1970 har kanske inte bredden bland utmanarna men ett par klart fina filmer utmanar vinnarfilmen. Gott om gedigna och bra prestationer med ett par ganska givna vinnare.



UTMANARNA FÖR BÄSTA FILM:
Investigation of a Citizen Above Suspicion
Kelly's Heroes




BÄSTA FILM:
Patton







BÄSTA INTERNATIONELLA FILM:
Investigation of a Citizen Above Suspicion (Italien)



UTMANARNA:
The Bird with the Crystal Plumage (Italien)
En kärlekshistoria (Sverige)
Le cercle rouge (Frankrike)
Ucho (Tjeckoslovakien)





BÄSTA MANLIGA HUVUDROLL:
George C. Scott (Patton)



UTMANARNA:
Jason Robards (The Ballad of Cable Hogue)
Kenneth Nelson (The Boys in the Band)
Jack Nicholson (Five Easy Pieces)
Gene Hackman (I Never Sang for My Father)
Gian Maria Volontè (Investigation of a Citizen Above Suspicion)
Clint Eastwood (Kelly's Heroes)
Charles Bronson (Le passager de la pluie)
Jack Lemmon (The Out of Towners)
Clint Eastwood (Two Mules for Sister Sara)





BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL:
Shirley MacLaine (Two Mules for Sister Sara)



UTMANARNA:
Carrie Snodgress (Diary of a Mad Housewife)
Ali MacGraw (Love Story)
Sandy Dennis (The Out of Towners)





BÄSTA MANLIGA BIROLL:
Karl Malden (Patton)



UTMANARNA:
George Kennedy (Airport)
Leonard Frey (The Boys in the Band)
Frank Langella (Diary of a Mad Housewife)
Melvyn Douglas (I Never Sang for My Father)
Telly Savalas (Kelly's Heroes)
Donald Sutherland (Kelly's Heroes)
Jack Elam (Rio Lobo)





BÄSTA KVINNLIGA BIROLL:
Helen Hayes (Airport)



UTMANARNA:
Karen Black (Five Easy Pieces)



torsdag 29 augusti 2024

Tin Men



Titel: Tin Men / Bäddat för trubbel
Genre: Komedi/Drama
Land: USA
År: 1987
Regi: Barry Levinson
I rollerna: Richard Dreyfuss, Danny DeVito, Barbara Hershey, John Mahoney, J.T. Walsh

Handling: Baltimore, 1963. Två duktiga försäljare och rivaler tävlar och kivas med varandra medan staten i hemlighet undersöker deras verksamheter.

Omdöme: Året innan Barry Levinson kom med Oscarsvinnande Rain Man (1988), gjorde han Good Morning, Vietnam (1987) och denna film. Detta är en film som utspelar sig i Baltimore år 1963. Ett Baltimore som han växte upp i och detta kom att bli en av flera filmer han gjorde som utspelar sig där.


©Touchstone Pictures

Vi träffar Bill "BB" Babowsky (Richard Dreyfuss) som är den evige ungkarlen som är gift med sitt jobb som aluminiumförsäljare, en s.k. "tin man". När BB ska hämta sin nya Cadillac och kör ut från parkeringen, krockar han med Ernest Tilley (Danny DeVito). BB och Tilley hamnar genast i ett stort gräl där ingen av dem vill ta på sig skulden.


©Touchstone Pictures

Tilley visar sig också jobba som "tin man" i staden. Båda är de drivna försäljare som har i uppgift att lura på husägare aluminiumpaneler och alla medel är tillåtna. Ja, ända tills en kommission undersöker verksamheten och försäljarnas oetiska tillvägagångssätt. Samtidigt som de måste komma på nya sätt att hålla säljsiffrorna uppe eskalerar de båda männens dispyt. Så pass att BB tar det hela ett steg längre och sätter in en stöt på Tilleys fru Nora (Barbara Hershey)...


©Touchstone Pictures

En 80-talare fast som utspelar sig på 60-talet. Det är huvudorsaken till varför denna film inte varit prioriterad då jag föredrar att 80-tals filmer utspelar sig där och då. Man får säga att 1963 fångas på ett vad det känns som autentiskt sätt. Man märker att Barry Levinson haft en tydlig vision med filmen vad gäller livsstilen, bilarna och hela inramningen från denna era.


©Touchstone Pictures

De båda huvudrollsinnehavarna Richard Dreyfuss och inte minst Danny DeVito övertygar som de båda försäljarna som inte har många skrupler vad gäller att lura folk. Det kanske inte blir så roligt som man skulle kunna tro på förhand, men visst blir det kul på sina håll. Tänker inte minst på Danny DeVito som spelar skönt ovetandes i flera lägen, som t.ex. när frun Nora nämner saker han helt missat.


©Touchstone Pictures

Även om filmen är en komedi så är det minst lika mycket ett drama. Det är trots allt en film som först och främst visar upp tiden i Baltimore, 1963. Som sådan funkar den bra som tidsdokument och hur dispyten mellan männen hänger med dem under tiden som de försöker få ordning på sina privatliv. Filmen tappar lite ånga längs vägen vilket gör att sista tredjedelen sakta glider mot solnedgången utan att det egentligen leder någonvart. Inte så tokigt och en ok film men inget direkt minnesvärt att ta med sig.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.6

onsdag 28 augusti 2024

Kinds of Kindness



Titel: Kinds of Kindness
Genre: Drama/Komedi/Mysterium
Land: USA/Irland/Storbritannien
År: 2024
Regi: Yorgos Lanthimos
I rollerna: Jesse Plemons, Emma Stone, Willem Dafoe, Margaret Qualley, Hong Chau

Handling: En tredelad fabel med segment som följer en man utan val som försöker ta kontroll över sitt liv, en polis som oroas av att hans fru som försvann till sjöss har återvänt och verkar vara en annan person, och en kvinna som är fast besluten att hitta en specifik person som är ämnad att bli en fantastisk andlig ledare.

Omdöme: Detta är en episodfilm av grekiske regissören Yorgos Lanthimos. En regissör som kan vara lite ojämn och där man inte riktigt vet vad man kan förvänta sig. Mestadels är det positivt då han har en förmåga att överraska med svart humor. Ibland kan det dock gå för långt och inte gå hem fullt ut. Filmer som tidigare setts av Yorgos Lanthimos är Dogtooth (2009), The Lobster (2015), The Killing of a Sacred Deer (2017), The Favourite (2018) samt Poor Things (2023). Lite hit och miss bland dessa för egen del även om det varit bättre efter de första två.


©Searchlight Pictures

I den första delen träffar vi Robert (Jesse Plemons) som är gift med Sarah (Hong Chau). Hela Roberts tillvaro styrs av hans chef Raymond (Willem Dafoe). Robert dansar bokstavligt talat efter Raymonds pipa. Nu har det gått så långt att Robert blivit ombedd att krocka med en annan bilist, något Robert är tveksam till då han riskerar att döda den andra bilisten. Detta är dock något Raymond räknar med. Robert kommer även träffa och bli förtjust i Rita (Emma Stone), men frågan är om han kan leva sitt liv utan Raymonds inblandning.


©Searchlight Pictures

I den andra delen följer vi polisen Daniel (Jesse Plemons) som försöker hålla hoppet uppe då hans fru Liz (Emma Stone), som är marinbiolog, försvunnit under en expedition ute till havs. Då hon lokaliseras och återvänder är Daniel och hennes far George (Willem Dafoe) lyckliga att ha henne tillbaka. Men Daniel märker snart att Liz inte är den Liz han känner som sin fru. Han misstänker att den Liz som återvänt inte är hans fru...


©Searchlight Pictures

I den tredje och avslutande delen försöker Emily (Emma Stone) och Andrew (Jesse Plemons) finna en ung kvinna med en speciell förmåga. De har blivit utsända av Omi (Willem Dafoe) som är en sektledare som tillsammans med Aka (Hong Chau) styr över en sexsekt som är övertygade om att kvinnan de letar efter finns där ute någonstans.


©Searchlight Pictures

När filmen togs an var det enda som kändes till att Yorgos Lanthimos regisserat. Var därför glatt ovetandes om vad som väntade. Och när filmen drar igång med Jesse Plemons och Willem Dafoe som Robert respektive Raymond, får det sägas att filmen fångar ens intresse. En klart intressant premiss med Raymond som styr över Roberts liv och utmanar honom att göra det ena och det andra.


©Searchlight Pictures

Personligen får det erkännas att det är med viss besvikelse som filmen visar sig vara en episodfilm. Förvisso var det med viss reservation filmen togs an med tanke på att den är 2.40 lång, men när den inledde var jag redo att följa Robert, Raymond och de övriga under denna speltid. För egen del hade filmen gärna fått fortsätta och bara handla om denna första del, fast där Robert fortsatt att lyda Raymond och genomföra fler uppgifter. Som det är nu får vi reda på att det gått tio år som Robert varit anställd hos Raymond och lytt hans order. Här fanns ju material att följa Robert och Raymond under de tio åren innan vi hoppar in i historien.


©Searchlight Pictures

Även om den första delen förmodligen är bäst, är alla tre delar av intresse. Det är bara det att den första delen uppvisar mest potential och det känns lite trist när den tar slut och alltså endast visar sig vara en del av tre. Man är dock nyfiken på vad mer det ska bjudas på längs vägen.


©Searchlight Pictures

Något som är ett återkommande problem med filmen visar sig vara musiken. Majoriteten av musiken går ut på att skapa obehag med hjälp av piano. Piano där i princip olika toner på måfå spelas. Visst fyller det till viss del sitt syfte men det är definitivt inte bra och blir mer till ett störningsmoment. Det påminner redan från början om ett obehag som försöker skapas när det handlar om sekter. Det visar sig ju till slut stämma men det är fortfarande inte bra.


©Searchlight Pictures

Under filmens gång kommer en film upp i tankarna. Säger inte att det är en helt liknande film men det är The Master (2012) av Paul Thomas Anderson med Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman och Amy Adams. En film som jag ville gilla mer men som också handlar om en sekt. I båda fallen är det filmer som har bra saker men där det inte räcker för att bli bra som helhet. Förmodligen en vattendelare, precis som nämnda The Master (2012) var.


©Searchlight Pictures

En annan sak värd att notera är skådespelarna och prestationerna. Det är noterbart vilken skillnad det är på prestationerna mellan de större och mindre rollerna. De större rollerna övertygar mestadels, inte minst Jesse Plemons men även Willem Dafoe och Emma Stone. Även ett par andra i större roller sköter sig. De mindre rollerna är det dock en annan visa med vilket är synd då det ibland får en att tappa lite närvarokänsla p.g.a. ojämnheten i prestationerna.


©Searchlight Pictures

Allt som allt är det en film som får ses som en besvikelse. Det är synd eftersom den har element som uppskattas, bara att den som helhet inte är tillfredsställande. På sina håll går den för långt och tar med ämnen som inte funkar. På andra håll uppvisar den gott om potential som den borde utforskat mer vilket då hade kunnat leda till något klart mycket bättre. Inte någon bortkastad titt och vissa uppskattar säkerligen det absurda mer, men för egen del funkar det inte mer än delvis.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 7.0

tisdag 27 augusti 2024

Veteran



Titel: Beterang / Veteran
Genre: Action/Kriminalare
Land: Sydkorea
År: 2015
Regi: Ryoo Seung-wan
I rollerna: Hwang Jung-min, Yoo Ah-in, Yoo Hae-jin, Oh Dal-su, Ma Dong-seok

Handling: En tuff snut jagar en ung och framgångsrik man som driver ett brottssyndikat.

Omdöme: Do-cheol (Hwang Jung-min) är en veteranpolis som inte skyr några medel i jakten på kriminella. Efter att ha gett sig på en liga som stjäl lyxbilar och säljer dem vidare till Ryssland, bekantar han sig med en lastbilschaufför som hjälpt dem under tillslaget. När han senare hittas allvarligt skadad i ett trapphus i företaget Sinjins kontorsbyggnad efter vad som verkar vara ett självmordsförsök, är Do-cheol fast besluten att gå till botten med vad som föranlett det hela.


©CJ Entertainment

VD:n för företaget Sinjin är Tae-oh (Yoo Ah-in) som är sonen till ledaren för ett brottssyndikat. Tae-oh har ingen avsikt att backa när Do-cheol går till attack. Istället ger Tae-oh order om att ge sig på polisen som inte vet sin plats, något som startar något av en katt och råtta-lek mellan de båda envisa männen på varsin sida om lagen.


©CJ Entertainment

Filmen visar sig vara den femte största kassasuccén i hemlandet. Fast om man tittar på filmerna som letar sig in på listan är det inte alltid de mest kända eller bästa filmerna, så man får ta det med en nypa salt. Vad som däremot är intressant är att ett par filmer av regissören Ryoo Seung-wan hade setts. The City of Violence (2006), The Berlin File (2013) och Escape from Mogadishu (2021) var de som tidigare hade setts där förstnämnda uppskattades mest.


©CJ Entertainment

Kan väl inte påstå att filmen skulle fånga mitt intresse under filmens inledning. Det är lite för oseriöst när Do-cheol och hans poliskollegor ränner runt och ska vara roliga mitt i allvarliga situationer. Koreanska filmer gillar att slänga in humor även i mörka och spännande filmer, vilket oftast funkar bra. Här brer man dock på lite extra med en gång vilket gör att man hamnar snett.


©CJ Entertainment

Filmen visar sig lätta på humorn och bli allvarligare ju längre in man kommer. Förvisso bättre än om det varit tvärtom och filmen hade blivit mer pajasaktig ju längre in man kom. Trots det föredras när humorn är ett komplement som funkar som comic relief. Här blir det helt enkelt svårt att komma in i filmen med en gång vilket är synd.


©CJ Entertainment

Till slut kan man lägga denna film till de mer lättglömda koreanska filmerna. Sällan är de dåliga och oftast har de något att erbjuda, så även denna. Men att det skulle vara en film som sätter sig och underhåller under de två timmarna kan man inte direkt påstå. Humorn funkar på sina håll men är inte tillräckligt rolig för att funka fullt ut. Spänningen finns där längre in, men det är inget man inte sett förr vilket gör att varken actionscenerna eller de kriminella inslagen övertygar till den grad att det skulle höja filmen till mer än ok.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.0

måndag 26 augusti 2024

Diary of a Mad Housewife



Titel: Diary of a Mad Housewife / En galen hemmafrus dagbok
Genre: Drama/Komedi
Land: USA
År: 1970
Regi: Frank Perry
I rollerna: Carrie Snodgress, Richard Benjamin, Frank Langella, Peter Boyle

Handling: En hemmafru ur medelklassen i New York, med en man besatt av sin social status, inleder ett förhållande med en författare.

Omdöme: Tina (Carrie Snodgress) är en trött hemmafru. Hon är gift med juristen Jonathan (Richard Benjamin) och paret har två unga döttrar ihop. Jonathan är inte sen med att slänga ur sig en rad nedlåtande kommentarer om sin fru, vars sig det handlar om hennes utseende eller beteende. Hon har helt enkelt tappat livsgnistan och med tanke på hur maken försummar henne kan man förstå henne.


©Universal Pictures

Jonathan jobbar hårt och är den som försörjer familjen. Tina är hemmafrun som tar hand om resten. För det mesta uppträder Jonathan som en stor unge. Han använder Tina som sitt hembiträde, sin sekreterare och sin mamma. Och när han är upplagd för det vill han att de ska "rulla runt i sänghalmen". Inte helt oväntat är Tina allt annat än med på noterna med tanke på hur Jonathan behandlar henne.


©Universal Pictures

Eftersom Jonathan är mån om att mingla med de rika och kända, drar han med Tina på diverse tillställningar och fester. På en av dessa träffar hon författaren George (Frank Langella) som säger vad han tycker och är allmänt vulgär. Han är ingen hon skulle vilja umgås med, men på en annan fest där hon inte känner någon väljer hon att gå fram och prata med honom. Det ena leder till det andra och de inleder en affär.


©Universal Pictures

Frank Perry är en regissör som främst var verksam under 60- och 70-talet. Hade tidigare sett The Swimmer (1968) och Man on a Swing (1974) av honom och det var två filmer som hade satt sig. Denna film bygger på en bok (manus av regissörens fru Eleanor Perry) och är helt berättad ur hemmafruns ögon. Det är ett drama om hemmafruns liv, vad hon måste utstå där hemma och hennes frestelse för en annan man.


©Universal Pictures

Även om det i grunden är ett drama är det en film som inte är utan humor. Det går inte att undvika att skratta åt hur Jonathan beter sig. Som en bortskämd unge ropar och skriker han på Tina att göra det ena och det andra. Richard Benjamin är trots att han funkar bra i rollen nog ändå svagast av de tre skådespelarna. Carrie Snodgress balanserar sin roll som Tina bättre och blev också Oscarsnominerad för rollen som hon dessutom vann en Golden Globe för.


©Universal Pictures

Även om Jonathan nog är roligast att se som bortskämd och skrikig, och Carrie Snodgress ger den bästa prestationen som hemmafrun som det bubblar inom, är det nog ändå Frank Langella som är intressantast att se. Han gjorde här sin filmdebut och det är ovant att se honom så ung och med håret som man inte är säker på om det är en peruk eller inte. Han är också övertygande som den sexfixerade författaren som säger exakt vad han tycker och tänker.


©Universal Pictures

Av de tre Frank Perry-filmerna som nu setts är detta den svagaste, åtminstone för egen del. Det är fortfarande en ganska intressant film och absolut sevärd, mycket tack vare karaktärerna och prestationerna. Men den lyfter aldrig till något mer än att vara helt ok. Inte tillräckligt rolig, inte tillräckligt gripande eller något annat för den delen som skulle göra det till en bättre film. Ändå glad att ha sett den då det är en intressant regissör man sällan hör eller läser om.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.0